• Topic Starter
  Discussie
 • #5616

  Mirjam
  Keymaster

  Deel hieronder vooral al je tips & trics voor het breien van de Madewell

 • Auteur
  Antwoorden
 • #5617

  Mirjam
  Beheerder

  Ik antwoordde Liesbeth net met onderstaande in een ander topic. Over het proeflapje voor de Madewell. Ik denk dat de info handig is om ook hier te delen.

  Voor iedereen die zich voorbereid is mijn blog over proeflapjes wellicht handig om er nog eens bij te pakken:

  https://www.mirjammolenbeek.nl/proeflapje-breien-waarom-en-hoe/ Let ook vooral op dat je je proeflapje wast en blockt om een goed beeld te krijgen van wat jouw wol dan in gauge nog verandert.

  Het is èn afhankelijk van hoe strak/los jij breit èn van het garen dat je gebruikt wat er gebeurt als je gaat breien. Zo heb ik nu mijn proeflapje gebreid van een non-superwash fingering en moest naar naald 2.75 terug gaan om de juiste steekverhouding te krijgen èn om te zorgen dat de fabric precies mooi werd: niet te los en niet te strak. Een aantal jaar geleden breide ik het vest met een ander fingering weight garen en toen heb ik een 3.25 moeten gebruiken om het goed te krijgen.

  In jouw geval lijkt het erop dat je ook redelijk los breit en wellicht dus inderdaad naar een 3.00 of ook zelfs 2.75 mm moet gaan. Het klinkt alsof de Knitting For Olive in dat geval ook een mooie fabri zou hebben (niet te strak, niet te los). Wassen en blocken gaat met een merino denk ik echt wel opleveren dat je op de 23 steken uit komt.

  Daarnaast: het vest geeft verschillende borst omtrekken aan Mijn borstomtrek valt bijvoorbeeld net tussen de XXL en de 3XL in. Stel: je hebt meer dan de 23 steken op de breedte, dan zal je vest dus kleiner uitvallen en kan je de maat aan de grote kant kiezen (In mijn geval dus de 3XL). Heb je minder dan de 23 steken, dan kies je voor de kleinere maat (XL in mijn geval). (in dit geval: als mensen wel de goede gauge hebben en je zit ertussen > kies voor de grotere maat als je een ruim zittend vest wil en de kleinere als je wil dat deze aansluit. Hou er rekening mee dat je vest meer zal uitrekken dan je kleine proeflapje, dus kies ook weer niet altijd standaard voor de grotere maat: dan is er de kans dat het echt te groot wordt).

  Een draadje mohair toevoegen kan, maar levert vaak niet heel veel meer op dan 1 a 2 steken verschil in gauge (ook hier: alleen jij kan dat testen met een proeflapje op jouw manier van breien). Kan in dit geval dus precies genoeg zijn! Ik denk dat als je over zou stappen naar een dk het verschil echt te groot wordt.

  Hopelijk hebben jij – en anderen die zich aan het voorbereiden zijn – hier wat aan!

 • #5767

  Mirjam
  Beheerder

  Tip:

  Veel mensen breien heen en weer tricot – zoals bij het lijf van het vest – vaak losser dan in het rond. Dus het kan zijn dat daarom je mouwen strakker worden (die brei je op een kleine rondbreinaald, magic loop of met dpn’s) dan de rest van je vest. Weet je niet hoe dit bij jou is? Dan kan het de moeite waard zijn om een proeflapje in het rond te breien. Een simpele manier daarvoor vind je hier: https://ysolda.com/blogs/journal/swatch-in-the-round (staat op mijn lijstje om eens een tutorial van te maken). Zo voorkom je dat je vest straks prima past maar je mouwen ineens veel te strak zijn (kan dus zijn dat je die op een dikkere maat moet breien dan de rest van je vest).

 • #5777

  Anja
  Lid

  Hier gebruik ik een handgeverfd garen, dan sowieso alternaten toch? Nog nooit gedaan, dus weer iets nieuws

  • #5784

   Mirjam
   Beheerder

   Ja, dan sowieso alternaten elke rij of elke 2 rijen.

   • #5807

    Anja
    Lid

    Dank je!

 • #6056

  Mirjam
  Beheerder

  Nog een tip: meestal is de row gauge (hoogte) niet zo belangrijk. Bij dit vest wordt echter vaak gesproken over: herhaal zoveel rijen en brei dan door tot 10 cm onder het armsgat. Echter: ik had bijvoorbeeld dat ik met de herhalingen al 14 cm onder het armsgat zat! Zowel je breedte als lengte gauge krijgen is heel lastig. Ga dus nog steeds uit van de breedte (je wil dat je omvang goed past) en meet tussendoor vaak de lengte (vooral: hoe jij de lengte wil). Ik heb vervolgens bijvoorbeeld herhalingen niet in elke 6e maar in elke 4e rij gedaan. Ik leg het ook uit in breivlog 95.

  • #6063

   Anja
   Lid

   Fijne tip Mirjam! Bij mij de gauge echt precies goed met dezelfde naald als in het patroon. Echt bijzonder, dat heb ik nooit eerder gehad.

   • #6065

    Mirjam
    Beheerder

    Wat goed! Dat moest dan zo zijn 😀

 • #6069

  Dedeke
  Lid

  Nog even een tip die mss wel handig is. Ik ben nu met de armen aan het breien en merk dat ik de overgang wanneer ik alternate tussen de bollen niet zo mooi werd. Nu doe ik de helical knitting techniek. Dat betekent dat je niet een hele ronde breit maar 2 of 3 steken voordat je andere bol weer begint slipt. En dan weer verder breit…knitty knatty heeft een duidelijke tutorial op you tube staan als het nog niet helemaal duidelijk is. 😊 wie weet helpt het jullie ook

Log in om te reageren.