• Topic Starter
  Discussie
 • #6358

  Jane
  Participant

  Kan iemand mij helpen met het begrip positive ease? Ik begrijp dat het beschrijft hoeveel ‘rek’ een trui, bv. heeft, maar hoe vertaal ik dat naar de juiste maat en dus aantal op te zetten steken in een patroon?

  Ik heb een patroom gevonden voor een vest waarin staat dat ik mijn borstomvang moet meten en dan de maat kiezen met 6-10 inch positive ease. Ik heb een borstomvang van 36 inch. Moet ik dan de maat in het patroon kiezen voor borst omvang 42 inch (36+6)? Of gewoon voor 36?

  En wat is dan negative ease?! Heel erg bedankt.

 • Auteur
  Antwoorden
 • #6362

  Dedeke
  Lid

  Hoi Jane,

  Met positive ease wordt eigenlijk bedoeld de extra ruimte die een trui heeft. Dus als je borst omtrek 36 inch is en je wil 0 positive ease, dan brei je de maat voor 36 inch. In dit patroon wordt aangeraden om dus een bepaalde hoeveelheid extra ruimte te hebbe, zodat je trui ruimer om je lijf zit en niet strak tegen je lijf aan.

  Dus dan bereken je de 36 + 6 = 42 inch voor een totaal omtrek en brei je de maat die het totaal aantal inches 42 geeft. Wil je dat de trui ruimer valt? Dan kun je alsnog voor een grotere maat gaan of als je hem liever minder ruim hebt zitten dan kun je een maatje kleiner breien.

  Met negatieve ease bedoelen ze dat het item (in dit geval een trui) kleiner wordt gebreid dan je daadwerkelijke borst omvang. Zodat het item dus moet rekken om het strak om je lijf te krijgen. Wanneer er een rib stitch wordt gebruikt wordt er veel met negative ease gewerkt. Ook bij sokken bijv waar het fijn is als de sok wat strakker of je voet zit.

  Bij patronen staat aangeraden wat voor de designer voor een ease voor ogen heeft voor dat item. Dat betekent niet dat je dat ook per se hoeft te kiezen. Daar komt vooral ook je persoonlijke voorkeur kijken. Sommige mensen vinde dingen oversized heel fijn en soms aansluitend. Ik zou dus ook vooral even kijken naar mss een soortgelijke trui die al in je kast hangt en die je fijn vindt. Je kunt van die trui de borst omvang meten om te zien of dat een beetje is wat je voor ogen hebt. Of andersom, dan zoek je een trui in je garderobe met de aangeraden borst omtrek en kun je al een beetje een inschatting maken of je dat fijn vindt of niet. Het is anders nl zo zonde wanneer je er na vele brei uurtjes achter komt dat het niet is wat je voor ogen had.

  Nou ja, hopelijk is het concept ease een beetje duidelijker geworden. Succes! Ik ben al benieuwd wat je wil gaan maken 😊

 • #6363

  Jane
  Lid

  Hoi Dedeke,

  Heel duidelijk en uitgebreid, dank je wel. Positive ease is dus als je iets ruim wil laten vallen, negative ease also het strak moet. Goed idee om naar eigen trui te kijken. Dat had ik gedaan voor de length maar het kan dus ook voor de ease. Heel fijn en nogmaals bedankt. Nu dus de juiste patron en maat uitkiezen. Ik laat het weten.

  Jane

Log in om te reageren.