• Topic Starter
  Discussie
 • #5955

  Gerinda
  Participant

  Ik ben bezig met de Avena sweater. Het colourwork gedeelte heb ik af, heb de short rows klaar, de steken voor de mouwen apart gezet. Nu dus bezig met de body. Nu merk ik dat dit gedeelte losser wordt dan het colourwork. Ik had het op instagram gepost, van 1 persoon kreeg ik de reactie dat het aan te raden is colourwork met een halve naald groter te breien… Ik heb dat nergens gelezen helaas, maar snap het nu wel. Mijn vraag is wat jullie advies is..? Zou het met blocken nog goedkomen of is uithalen een betere optie…? Ik hoor/lees graag!

 • Auteur
  Antwoorden
 • #5971

  Mirjam
  Beheerder

  Inderdaad kan het zijn dat colourwork strakker gebreid wordt dan de rest van je werk. Sommige designers geven aan om je colourwork op een dikkere naald te breien. Maar: het is heel persoonlijk of iemand dit gedeelte wel of niet strakker breit. Ook hier is het devies: proeflapjes, proeflapjes, proeflapjes – en die wassen&blocken. Zeker als je niet eerder colourwork hebt gebreid en dus niet weet hoe jouw tension verschilt met wanneer je geen colourwork breit.

  Dat gezegd hebbende: wel ook belangrijk om te beseffen dat wassen&blocken is bij colourwork heel erg belangrijk! Colourwork gaat dan echt ‘open’ en trekt dan als vanzelf goed met de rest van je werk. De Avena heeft geen ingewikkeld kleurwerk met heel veel kleuren en grote afstanden tussen de kleurwisselingen, wat maakt dat dit kleurwerk een stuk minder strak zou moeten uitpakken dan bij bijvoorbeeld de Treysta. Dus dat zou de oplossing al kunnen zijn. Je zou zelfs de trui nu al tussentijds kunnen blocken om te ontdekken wat er dan gebeurt.

  Als het verschil echt enorm is – dat zie je vaak omdat het dan in de overgang van het colourwork naar de rest van de trui als het ware gaat golven – dan kunnen 2 dingen het geval zijn:

  – je hebt de trui gepast zoals die nu is. Het colourwork zit perfect. Misschien ietsje aan de strakke kant, maar dat lost met blocken zeker op. Om de rest van de trui niet te wijd te laten zijn, stap je over op een kleinere naald.

  – je hebt de trui gepast. Het colourwork gedeelte zit veel te strak. Komt met blocken ook niet goed. In dat geval zal je opnieuw moeten beginnen en het colourwork gedeelte met een maat groter moeten breien.

  Hopelijk kun je verder met deze tips. Succes!

Log in om te reageren.