Home " Breicafé " Online Brei Campus " Help!  " Algemene brei-vragen " Zichtbaar verschil van rondbreien naar heen en weer

 • Topic Starter
  Discussie
 • #1297

  Birgit
  Participant

  Bij het breien van patroon van onder naar boven ben ik aangekomen bij de armsgaten. Ik moest daar de helft van de steken apart zetten en vervolgens overgaan van rondbreien naar heen en weer. Maar nu zie ik tot mijn grote schrik dat er een duidelijk verschil zichtbaar is. Blijkbaar brei ik strakker tijdens het rondbreien. Met heen en weer breien is het veel losser. De overgang is dus heel groot en duidelijk te zien. Nu vraag ik me af wat ik verkeerd kan hebben gedaan? En nog belangrijker hoe kan ik dit voorkomen en eventueel herstellen? Ik ben de Leonie top met het linnen aan breien.

 • Auteur
  Antwoorden
 • #1309

  Mirjam
  Beheerder

  Je hebt niks verkeerd gedaan. Veel mensen breien heen en weer losser dan wanneer ze rond breien. Ik ook, en had ook wat verschil in mijn Leonie. Is bij het wassen en blocken goed gekomen (zag het al minder toen alle delen eenmaal aan elkaar zaten).

  Zie je echt een enorm verschil, dan kan je ervoor kiezen om het heen-en-weer deel met een dunnere naald te breien.

  Groetjes!

 • #1314

  Birgit
  Lid

  Dank voor je reactie Mirjam. Ik denk dat ik erachter ben waarom ik echt een megaverschil heb bij de overgang. Ik heb in het verleden altijd op de Europese manier gebreid. Nu brei ik met rondbreinaalden en dacht dat ik daarmee altijd continentaal moest breien. Dat had ik mezelf aangeleerd, maar ik merk dat dit voor mij eigenlijk een heel onregelmatig effect geef. Zal te maken hebben met de draadspanning die niet altijd gelijk is. Tenminste ik vind dat lastiger te regelen dan gewoon met rechts overslaan. Bij het breien van de Leonie vond ik het af en toe al echt niet netjes, maar dat zal hiermee te maken hebben. Ik ontdekte dit eigenlijk omdat ik bij de Lace sjaal een heel rommelig begin kreeg. Ik heb daarna de Europese manier geprobeerd en toen werd het wel gelijkmatig en mooi.

  Ik heb de Leonie nu even op een andere draad gezet. En ben opnieuw begonnen om te kijken wat het verschil is als ik op de Europese manier brei met rechts overslaan. Het ziet er nu met een paar cm al zoveel mooier uit, dat ik dit er wel voor over heb om dat andere helemaal uit te halen. En dan hoop ik ook dat het verschil tussen rondbreien naar heen en weer ook wat minder extreem wordt als nu het geval is. Want het verschil is bij mij zo groot dat ik vrijwel zeker weet dat dit met wassen en blokken niet opgelost gaat worden. Wel fijn om te weten dat in ieder geval het wel normaal is dat er iets van verschil zichtbaar is. Dan hoef ik daar niet opnieuw van te schrikken;-)

  Ik ben nog maar weer kort aan het breien en heb al zoveel weer uit kunnen halen. Maar iedere keer leer ik er weer van en als het uiteindelijke resultaat dan toch naar mijn zin is, dan heb ik het er wel voor over.

 • #1351

  Mirjam
  Beheerder

  Ahhhh, ja, dat zal het zeker geweest zijn! Bekijk ook deze video eens: https://www.mirjammolenbeek.nl/wat-is-beter-europees-engels-of-continentaal-breien/https://www.mirjammolenbeek.nl/wat-is-beter-europees-engels-of-continentaal-breien/

  Soms is uithalen goed om iets nieuws goed onder de knie te krijgen. Ik heb zojuist ook weer een trui uitgehaald 🙂 Al doende leert men.

  Succes en hopelijk heb je straks mega veel plezier van je eindresultaat!

 • #1472

  Dedeke
  Lid

  Ik had ergens nog als tip gelezen om een iets kleinere naald te gebruiken tijdens de averrechte steken. Dat zijn vaak de steken die losser zijn. Bij mij werkt dat best wel goed. Alleen moet ik eigenlijk natuurlijk gewoon beter op mijn draadspanning letten, maar ik werk eraan.

  En als ik je reactie zo lees, dan denk ik ook, misschien dat ik toch maar weer eens engels moet proberen .Wie weet bij een volgend project.

 • #1517

  Birgit
  Lid

  Een kleinere naald zou misschien ook nog kunnen, maar ik heb gemerkt dat het probleem voor mij inderdaad bij de draadspanning lag. Door het op de Europese manier te breien zie ik nu geen verschil meer. De Leonie ligt inmiddels te drogen. En als ik eerlijk ben, ben ik superblij en trots met het resultaat. Want het was mijn eerste project in het rond breien en mouwen aanzetten in het rond. Hij zit qua maat en vorm ook perfect. Dus ik ben heel erg tevreden. Lichte top en linnen broek eronder. Superblij mee.

 • #1520

  Mirjam
  Beheerder

  Wat goed!! Prachtig! En wat fijn dat je gewoon lekker jouw manier van breien hebt gevonden die je de juiste draadspanning geeft. Op naar nog veel meer truien 🙂

 • #1525

  Birgit
  Lid

  Jazeker Mirjam. Ben nu de volgende Leonie al aan breien. Ik vind dat linnen lekker koel breien met dit warme weer. Waar je vlog al niet goed voor is. Het olijf groene linnen met een draadje Kremke Stellaris. Ik was eerst een beetje bang dat het teveel bling bling zou worden, maar het is echt heel subtiel. Dus ik ben steeds opnieuw positief verrast.

Log in om te reageren.