• Topic Starter
  Discussie
 • #5449

  Mirjam
  Keymaster

  Het vest vraagt om een fingering weight garen. Daar kan je lekker veel kanten mee op. Heel benieuwd: welk garen ga jij gebruiken?

 • Auteur
  Antwoorden
 • #5501

  Ellen
  Lid

  Ik ga de bio balance of de drops flora gebruiken denk ik. Ik heb niet zo heel veel fingering garens in stash in die hoeveelheid.

  • #5692

   Ellen
   Lid

   5 proeflapjes verder, krijg ik niet de goede steekverhouding waarbij ik de gebreide stof nog mooi vind. Ik ga hem overslaan want ik vermoed dat het vooral frustratie met zich mee gaat brengen. Ik kijk wel uit naar jullie creaties!

   • #5702

    Mirjam
    Beheerder

    Wat jammer! Mochten we je nog verder kunnen helpen, laat het dan zeker even weten! Maar frustratie bij breien is nooit een goed idee 😉

 • #5510

  Dedeke
  Lid

  Mooi Ellen.

  Ik heb op de brei dagen handgeverfd garen gekocht dat ik wil gebruiken. 😊 het zijn de strengen aan de linkerkant. Grijs met bruin 😍

  • #5547

   Ellen
   Lid

   Prachtige kleurtinten, dat bruin en grijs!

 • #5553

  Hoi allen, ik twijfel omdat er staat dat het met een fingering garen wordt gebreid, maar ook dat er 23 steken op de breedte gaan en er een naald 3,5 wordt gebruikt. Ik heb met een restje fingering dat ik in huis heb (Knitting for Olive, merino) even geprobeerd op naald 3,5, maar dat wordt veel te ‘open’, dat wordt met naald 3 al mooier, maar dan gaan er wel 27/28 steken in de breedte (nog wel voor het blocken, het ligt nu te drogen :-)). Kan je het vest dan niet beter met een iets dikker, bv een DK-garen maken? Ben benieuwd naar jullie tips voor geschikte garens.

  • #5565

   Dedeke
   Lid

   Goed punt Liesbeth! Ik heb nog geen proeflapje gemaakt, dus durf het nu nog niet te zeggen. Je zou ook kunnen kijken of je er een ander draadje (bijv mohair) bij zou kunnen nemen, maar een dikker draadje kan zeker. Mocht het bij mij niet helemaal de structuur geven die ik wil, pas ik denk ik de naald aan en kijk dan even op hoeveel steken ik uit kom en dan evt een andere maat pak om te breien.

  • #5615

   Mirjam
   Beheerder

   Ha Liesbeth,

   Voor iedereen die zich voorbereid is mijn blog over proeflapjes wellicht handig om er nog eens bij te pakken:

   https://www.mirjammolenbeek.nl/proeflapje-breien-waarom-en-hoe/ Let ook vooral op dat je je proeflapje wast en blockt om een goed beeld te krijgen van wat jouw wol dan in gauge nog verandert.

   Het is èn afhankelijk van hoe strak/los jij breit èn van het garen dat je gebruikt wat er gebeurt als je gaat breien. Zo heb ik nu mijn proeflapje gebreid van een non-superwash fingering en moest naar naald 2.75 terug gaan om de juiste steekverhouding te krijgen èn om te zorgen dat de fabric precies mooi werd: niet te los en niet te strak. Een aantal jaar geleden breide ik het vest met een ander fingering weight garen en toen heb ik een 3.25 moeten gebruiken om het goed te krijgen.

   In jouw geval lijkt het erop dat je ook redelijk los breit en wellicht dus inderdaad naar een 3.00 of ook zelfs 2.75 mm moet gaan. Het klinkt alsof de Knitting For Olive in dat geval ook een mooie fabri zou hebben (niet te strak, niet te los). Wassen en blocken gaat met een merino denk ik echt wel opleveren dat je op de 23 steken uit komt.

   Daarnaast: het vest geeft verschillende borst omtrekken aan Mijn borstomtrek valt bijvoorbeeld net tussen de XXL en de 3XL in. Stel: je hebt meer dan de 23 steken op de breedte, dan zal je vest dus kleiner uitvallen en kan je de maat aan de grote kant kiezen (In mijn geval dus de 3XL). Heb je minder dan de 23 steken, dan kies je voor de kleinere maat (XL in mijn geval). (in dit geval: als mensen wel de goede gauge hebben en je zit ertussen > kies voor de grotere maat als je een ruim zittend vest wil en de kleinere als je wil dat deze aansluit. Hou er rekening mee dat je vest meer zal uitrekken dan je kleine proeflapje, dus kies ook weer niet altijd standaard voor de grotere maat: dan is er de kans dat het echt te groot wordt).

   Een draadje mohair toevoegen kan, maar levert vaak niet heel veel meer op dan 1 a 2 steken verschil in gauge (ook hier: alleen jij kan dat testen met een proeflapje op jouw manier van breien). Kan in dit geval dus precies genoeg zijn! Ik denk dat als je over zou stappen naar een dk het verschil echt te groot wordt.

   Hopelijk hebben jij – en anderen die zich aan het voorbereiden zijn – hier wat aan!

   Groetjes, Mirjam

   • #5682

    Hi Mirjam,

    Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Met de Knitting for Olive (looplengte ca 500 meter) kwam ik na wassen en blocken uit op een relatief mooie fabric (niet te open) met naald 3, en dat geeft bij mij 25 steken. Dan zou ik inderdaad een grotere maat (of 2, afh van de rekensom) kunnen maken.

    Met een ander fingering restje (met ca 420 meter looplengte) heb rond de kerstdagen nog proeflapjes gemaakt met diverse naalden, en ook met een dunnere naald voor de averechte toeren, omdat ik vooral averechts losser brei. Dat geeft de beste fabric met naald 3 heen en 2,5 terug, en dan een gauge van 25. Rondbreiend haal ik die gauge met naald 3,25, rond brei ik dus vaster.

    Maar wat ik vooral heb geleerd is dat bij heen en weer breien mijn breiwerk onregelmatigheden laat zien. Omdat de rechte steken dus strakker zijn dan de averechte. Rond breiend ziet het er veel mooier uit.

    Dus ik kies nu voor de Louvre sweater van Petite Knit waar ik al garen voor had liggen, wat ik vertelde in de live in december. Die wordt rond gebreid namelijk.

    Ik doe heel graag een volgende KAL weer mee, want vind het wel erg leuk om samen ergens aan te werken. Maar deze sla ik dus helaas even over.

    Groetjes, Liesbeth

    • #5698

     Mirjam
     Beheerder

     Heel veel plezier met het breien van die trui! Snap ik helemaal. Soms krijg je gewoon niet de juiste gauge bij een patroon als je een bepaald garen hebt dat je wil gebruiken. Leuk dat je door het breien van de proeflapjes nu wel weet dat deze trui beter bij je garen past. Veel breiplezier 🧶

 • #5586

  Hi Dedeke, goeie tip om mohair bv toe te voegen. Mirjam noemde dit toevallig ook tijdens de live dinsdag. Misschien doe ik dat wel. Ben nog even proeflapje met ander fingering garen en met een DK aan het maken. Maat aanpassen kan inderdaad ook nog afhankelijk van de gauge. Je hebt een mooi garen gekozen trouwens, hele mooie kleuren!

 • #5646

  miranda
  Lid

  Ik ga de Drops nord gebruiken hoop dat ik nog proeflapje kan breien 🫣heb het gisteren besteld en word morgen geleverd als het goed is

 • #5665

  Mirjam
  Beheerder

  Ik wilde de wol gebruiken die ik in Engeland had gekocht. Proeflapje klopte, maar ik bleek te weinig wol te hebben 🙈 Gelukkig kon ik nog op tijd bestellen bij Wol uit het Zuiden. Ik ga aan de slag met de dLana LaMadrilana (kleur 005).

 • #5691

  Anna
  Lid

  Ik ga de ‘Cloudbusting’ van de Draadzaak gebruiken. Ik kom op een stekenverhouding van 24 op 10 cm met nld 3,25mm…..

  • #5701

   Mirjam
   Beheerder

   Leuk! En die steekverhouding (na wassen en blocken) is helemaal prima!

 • #5714

  Anja
  Lid

  Hier mijn wol binnen gekregen. Aubergine 100% merino handgeverfd van atelier Sopra. Nu nog een proeflapje maken.

 • #5722

  Manon
  Lid

  Ik ga toch ook meedoen met de KAL. Op mijn vakantie in Friesland bij Ajour in Joure prachtige zelfstrepende wol gekocht. Deze heb ik uitgezocht omdat ik eerder de Harvest vest breiden en ik dat in 1 kleur er saai vond. (Voornamelijk het lijf moest ik mezelf echt voor motiveren) Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

  Ik begin wel pas volgende week ivm drukte thuis. Maar dan kan ik mooi jullie tips toepassen.

  Succes voor iedereen die al begonnen is of gaat beginnen.

  Groetjes Manon

 • #5723

  Manon
  Lid

  De wol is van Urth Yarns, Uneek Fingering. Extrafine Merino

 • #5736

  Janneke
  Lid

  Ik ga ook mee doen. Ik heb besloten om met flora en kid slik van drops te combineren. Ligt groen…. Lekker zacht. Wordt er nu al blij van…

 • #5757

  Dedeke
  Lid

  Mooi Janneke! Ik ben benieuwd hoe die combi eruit gaat zien 😃

 • #5776

  Ilonka
  Lid

  Ik wil nu eindelijk eens een kledingstuk voor mezelf breien, ik ben dol op vesten, dus dit lijkt me het goede moment!

  Maar…………….super jammer, ik ben allergisch voor wol en sommige acryl garens, dus ik wil katoen gebruiken. Heeft iemand een tip welke katoen het mooiste is voor dit vest?

  • #5783

   Mirjam
   Beheerder

   Ik zou niet snel katoen gebruiken voor een vest. 100% katoen gaat uitlubberen/uithangen en krijg je vaak niet meer lekker in vorm. Het heeft niet het ‘bouncy’ effect dat wol heeft – en dat je voor een kledingstuk wil hebben. Vaak is het niet persé de wol waar je allergisch voor bent, maar bijvoorbeeld de manier waarop de haren vallen of de hoeveelheid lanoline die in wol zit. Een hele zachte micron superwash merino kunnen veel mensen wel hebben t.o.v. een ruwere non-superwash schapenvacht. Of een wol-katoen combi, zoals Bc Garn Bio Balance, kan ook een uitkomst zijn.

   Ben je echt allergisch voor alle wolsoorten, dan kan breien met bamboe een oplossing bieden. Kijk hier eens: https://www.dedraadzaak.nl/c-5523290/plantaardige-garens/

   En misschien zijn er hier anderen met nog meer tips?

 • #5788

  Dedeke
  Lid

  Mss is zo’n brandnetel achtig garen wel een idee? Ik zou anders even een winkelier inschakelen die veel verstand heeft van wol en alternatieven

Log in om te reageren.