Home " Breicafé " Online Brei Campus " Help!  " Algemene brei-vragen " Trui terug in model krijgen

 • Topic Starter
  Discussie
 • #5963

  Eva
  Participant

  Hoi! Van de week had ik mijn lekkere chunky trui af, gebreid van een wol en alpaca mix. Na het sopje (niet opgespannen) droogde het zo langzaam dat ik op dag 3 mijn geduld verloor en de trui gewoon aantrok en het zo het laatste stuk kon drogen. Dat is achteraf niet de beste keuze geweest want het breiwerk is erg wijd geworden. De opstaande col is meer een brede boord geworden en ook op de schouders kijk je nu bijna door de stof heen.

  Mijn vraag is: is er een manier waarop ik deze trui terug in het model kan krijgen zoals het bedoeld was? Ik dacht aan dingen als een iets te warm sopje en dan wél laten liggen tot het echt droog is, of een paar minuutjes in de droger of zoiets?

  Ik hoop dat er iets is dat deze dommigheid ongedaan kan maken.

  Groetjes Eva

 • Auteur
  Antwoorden
 • #5973

  Mirjam
  Beheerder

  Oei! Dat is zoiets dat je 1 keer doet en dan nooit meer 🙈 Enne: niet in de droger!!! (ook zo eentje die je eens doet maar nooit weer….)

  Ten eerste is het belangrijk te weten: wat deed dit garen toen je het proeflapje ging wassen en blocken? Heb je de trui gebreid met de gauge na wassen en blocken? Zeker een chunky garen – zwaar – rekt vaak flink uit na wassen en blocken. Het is dus echt heel belangrijk dat je de juiste gauge hebt gebruikt, want anders was je trui ook uitgerekt als je ‘m plat had laten drogen. In dat geval zal je de trui op een kleinere naald moeten breien.

  Heb je met de juiste gauge gebreid – en is de trui nu dus echt alleen opgerekt omdat je ‘m nat hebt gedragen (en de de trui dus extra is gaan rekken > wat echt mogelijk is, want wol kan heel veel water vast houden en daarom enorm zwaar worden, daarom droog je wol ook niet aan een wasrek bv maar plat) – dan kun je het volgende doen:

  – opnieuw even in een badje zetten 15 minuten. Zoveel mogelijk water eruit wringen (maar niet te hard). Dan tussen twee handdoeken leggen en het overige water eruit stampen. Vervolgens op je block matten (of op ander rubber mat, zeker niet op bv een handdoek) leggen in de buurt van een verwarming. Of bijvoorbeeld voor of op de droger (als die andere dingen aan het drogen is en dus warmte afgeeft). En dan echt geduldig wachten. Hier is het dan – ook nu – in een dag droog. En wij hebben alleen ‘s avonds de verwarming aan (max op 18C).

  Hopelijk kom je er zo uit!

 • #5977

  Eva
  Lid

  Dank je voor je snelle reactie! De trui ligt nu (weer) op de vloer (met vloerverwarming) te drogen, nadat ik nog een stuk actiever het vocht eruit heb geperst met handdoeken. Ik blijf er vanaf tot ie kurkdroog is, haha. En hopen op het beste.

  • #5981

   Mirjam
   Beheerder

   Ik duim voor je en hoor natuurlijk graag even hoe het afgelopen is!

 • #5984

  Eva
  Lid

  Het is gelukt!! Ik durfde de trui bijna niet aan te trekken, maar hij zit echt weer goed in model. Ik ben zó blij! En heb mijn lesje geleerd…

  • #5988

   Mirjam
   Beheerder

   Jaaaa, super!! Staat je heel erg mooi 🤩

 • #5985

  Dedeke
  Lid

  Gelukkig dat het weer helemaal goed gekomen is 😀

Log in om te reageren.