• Topic Starter
  Discussie
 • #4709

  Nelleke
  Participant

  Ik heb ze af! Mooi op tijd voor kerst, hahaha.

  Wol is van Wol Met Verve.

  Het is mijn eerste kleurwerk project. Mijn grootste motivatie om te leren breien (naast haken) was om kleurwerk te kunnen breien, dus leuk om hiermee gestart te zijn!

  Toch ben ik niet echt tevreden, ik vind het erg rommelig ogen als ik de sokken aan heb. Ik heb het kleurwerkdeel gebreid op 2.75 en de rest op 2.25, daarnaast heb ik het binnenste buiten gebreid. Voor de floats heb ik de methode uit de tutorial genomen, maar ik vraag me af of die helemaal goed is gegaan omdat je de lusjes 2x er doorheen ziet ipv 1x.

  Iemand nog tips? Of is het een kwestie van meer oefenen?

  En ook een vraag i.v.m. het doorlopen van de kleuren na wassen. Het valt me namelijk wel tegen hoeveel de kleuren hebben “gebloed”. 1 sok heb ik na het blocken uitgehaald, de wol weer glad geblockt, en opnieuw gedaan, daar is het het ergste. Hoe kan je dit voorkomen?

  Alvast bedankt!


 • Auteur
  Antwoorden
 • #4835

  Nelleke
  Lid

  Is er iemand die me hierbij kan helpen? Alvast bedankt!

 • #4837

  Willeke
  Lid

  Hoi Nelleke,

  Wat heb jij ze onwijs netjes gebreid! Ziet er heel mooi uit, ik denk dat een volgend kleurwerk je heel makkelijk af gaat, de sokken zijn wat dat betreft toch best moeilijk!

  Ik snap dat je de floats er wat door heen ziet, heb je toevallig al de optie van meer steken opzetten voor het kleurwerk geprobeerd? Dat zou misschien nog kunnen helpen. Op het eerste oog zou ik denken dat het kleurwerk ook wat losjes is gebreid, waardoor je de floats misschien ook wat sneller ziet, maar dat weet ik niet zeker.

  Wat betreft het “bloeden”, ik heb wel eens gehoord dat een kleurdoekje (gewoon in de supermarkt te koop bij het wasmiddelen-schap) de truc kan zijn. Nooit zelf geprobeerd bij een handwas, maar in de wasmachine werkt dit altijd super.

  Ben benieuwd wat je volgende kleurwerk-project wordt! En super leuk dat je met kerst deze sokken aan kan! 🎄

 • #4847

  Nelleke
  Lid

  Hoi Willeke, dank voor je leuke reactie, dat geeft me weer motivatie voor het volgende kleurwerk project:) ik heb ook de optie geprobeerd met meerderen voor het kleurwerk, maar dit werd in mijn beleving nog slordiger, ook na het blocken (had per sok een optie uitgeprobeerd en de minst mooie uitgehaald en opnieuw gedaan). Ik ga zo’n kleurdoekje eens uitproberen. Dank!

 • #4859

  Mirjam
  Beheerder

  Hoi Nelleke,

  Ik vind je sokken super mooi geworden. Veel mensen die al wat kleurwerk hadden geprobeerd, vonden deze sokken afgelopen kerst heel lastig om te breien en om de tension goed te krijgen. Als dit je eerste kleurwerk is, is het niet gek dat je tension nog niet helemaal is zoals je het hebben wil. Dat zou met een volgend project waarschijnlijk al veel beter gaan.

  Wat het bloeden betreft: kan het zijn dat je de sokken wat te heet hebt gewassen? Het lijkt ook dat het garen wat pluist, wat ook vaak komt door te heet water. Als je de sokken op de hand wast, is 20 minuten in een sopje op kamertemperatuur voldoende.

  In het interview met Winnie (zie de Live Q&A’s als je dit interview nog niet hebt gezien). Ging het ook over het bloeden van garens. Daar werden wat tips gegeven, maar Winnie gaf ook aan dat het zelfs aan de water hardheid kan liggen (verschilt per gebied waar je woont) of garens wel of niet gaan bloeden.

  Groetjes, Mirjam

 • #4861

  Nelleke
  Lid

  Bedankt! Ik heb de sokken niet heet gewassen, maar wel te lang in het sopje gelaten denk ik nu. Ik neem de tips mee.

  Was een leerzaam project zo, op naar de volgende:)

Log in om te reageren.