• Topic Starter
  Discussie
 • #1115

  Laurina
  Participant

  Heb een vraag over het breien van een ronde pas in een trui: wat is jullie ervaring met de pasvorm?
  Als de pas in het rond wordt gebreid moet je in een toer gelijkmatig steken meerderen (top-down). Nu is het zo dat de rug redelijk recht naar beneden loopt maar bij het voorpand heb je toch wel wat extra ruimte nodig. Vorig jaar had ik met wol een vest gemaakt, toen merkte ik het ook dat de achterkant ruimer viel dan de voorkant, maar door het opspannen is het redelijk goed gekomen. Met de zomer in het vooruitzicht wilde ik iets met katoen maken. Maar dat geeft wat minder mee. Zou je dan bij de achterkant minder meerderingen moeten maken zodat het wat rechter naar beneden valt? Ben benieuwd naar jullie ervaringen en/of tips!

 • Auteur
  Antwoorden
 • #1119

  Mirjam
  Beheerder

  Hoi Laurina, Ken je (German) Short Rows? Die zijn ervoor bedoeld om meer ‘shaping’ in je trui te maken. In de lijst met alle brei-technieken vind je linkjes naar goede video’s. Op Ravelry kun je ook zoeken naar truien die short rows hebben. Voor de Flax trui heeft TinCanKnits vorig jaar een aanvulling gemaakt, zodat je de trui met short rows kan breien.

 • #1237

  Laurina
  Lid

  Bedankt voor je reactie. Ik denk dat er inderdaad wel winst te behalen valt met short rows.

  Waar ik verder nog tegenaan loop is dat de armsgaten precies aan de zijkanten van het breiwerk komen. Dus dan heb je bij zowel het voor als achterpand evenveel steken. Maar dat terwijl de voorkant het de achterkant van je (boven)lichaam niet altijd gelijk zijn.

  De laatste tijd kijk ik veel breifilmpjes 🙂 En zag bij iemand die meer ruimte aan de achterkant nodig had dat ze de armsgaten iets meer naar voren had gemaakt, dus iets meer steken voor het achterpand dan voor het voorpand. Zelf zou ik meer ruimte bij het voorpand nodig hebben. Stel dat ik de verdeling voorpand/achterpand/mouwen aanpas, zou dat dan iets met het model van het truitje doen?

  Heb nog niet zoveel ervaring met het breien van een ronde pas, wie weet zijn er hier meer ervaringsdeskundigen 😀

 • #1240

  Mirjam
  Beheerder

  Misschien dat anderen nog meer weten; ik gebruik eigenlijk altijd een patroon waarin alles staat en waarvan ik kan zien dat het bij mijn lijf past. De modernere (betaalde) patronen (in het rond) van onafhankelijke designers houden in mijn ervaring altijd rekening met verschillende (vrouwelijke) lichaamstypes. Anders dan bv een gratis Lang Yarns of Drops patroon dat vrij rechttoe-rechtaan is (en vooral gericht op heb verkopen van het gebruikte garen)

  De CocoKnits methode (vind je in dit boek: https://www.mirjammolenbeek.nl/product/cocoknits-sweater-workshop-boek-truien-en-vesten-breien/https://www.mirjammolenbeek.nl/product/cocoknits-sweater-workshop-boek-truien-en-vesten-breien/) helpt je om een trui of vest op jouw lichaam aan te passen. Misschien helpt dat.

  Shortrows zorgen er overigens dus ook voor dat je mouwen niet precies aan de zijkant komen.

Log in om te reageren.