• Topic Starter
  Discussie
 • #4831

  Mascha
  Participant

  Voor het eerst en ik een trui aan het breien zonder een patroon van Mirjam en dus zonder uitlegfilmpje. Het is geen ingewikkelde trui, maar nu ik wat verder kom twijfel ik over iets. Ik heb 1×1 de boordsteek rondgebreid tot ik 3,5 cm totaal lengte had. Toen kon ik verder gaan met de rechte steek. Wat er in het patroon staat: M (=Marker), 40 st (rugpand), 1 draadomslag, M, 2 st (mouwinzet), M, 1 draadomslag, 10 st. (mouw), 1 draadomslag, M, 2st (mouwinzet), M, 1 draadomslag, 40 st (voorpand), 1 draadomslag, M, 2st (mouwinzet), M, 1 draadomslag, 10 st (mouw), M, 1 draadomslag, M, 2st (mouwinzet), M, 1 draadomslag

  Per naald worden er 8 steken gemeerderd. Daarna moet ik verder gaan met meerderen op elke 2e naald.

  Dit begrijp ik prima. Maar als ik een nieuwe ronde begin heb ik de begin marker dus niet altijd goed zitten. Ik eindig met een draadomslag en ga dan verder met mijn volgende ronde, maar dan zit dus bij een volgende ronde de beginmarker niet altijd goed. Nadat ik de draadomslag heb gedaan en de beginmarker is er nog niet (dat komt dus door het meerderen) plaats ik dus een nieuwe beginmarker en als ik dan de oude tegenkom haal ik die daar weer weg.

  Begrijpt iemand mij? En zo ja, klopt dit dan?

  Bedankt alvast. Groetjes Mascha

 • Auteur
  Antwoorden
 • #4839

  Dedeke
  Lid

  Ik denk dat je bedoelt dat de marker bij de meerdering zit. Misschien helpt het om de begin marker in het midden van het rugpand te zetten (daar zit hij ook regelmatig bij patronen heb ik gemerkt). Op die manier hangt het niet van de meerderingen af wat je begin marker zit.

  • #4841

   Mascha
   Lid

   Maar komt het dan wel goed met het patroon? Dan is je begin toch ergens anders?

 • #4851

  Esther
  Lid

  Als ik het zo lees zit de marker steeds na de omslag. En de volgende toer brei je alles zoals het voorkomt en slip je de marker ook daar waar hij zit. In de toer waar je moet meerderen plaats je hem dan steeds na de omslag.

  Wat Dedeke zegt kan ook, dan moet je zelf “snappen” dat hij daar zit en dit verder zo meenemen. Misschien heb je daar dan nog net te weinig ervaring mee. Hoe meer je breit, hoe duidelijker sommige dingen worden, dan snap je wat je aan het doen bent. In het begin is het vaak gewoon doen zoals het er staat. Ik brei nu 3 jaar en ik “snap”nu meestal wel hoe het werkt, hoe het breiwerk in elkaar zit.

 • #4858

  Mirjam
  Beheerder

  Dit klinkt als een onduidelijk DROPS patroon waar ik ook nog nooit uit ben gekomen 😅Als je er met de tips van Dedeke en Esther niet komt (ik had hetzelfde antwoord gegeven) dan zou ik contact opnemen met degene die het patroon ontworpen heeft (wat dan vaak bij bv een gratis Drops patroon weer niet kan; hierdoor kies ik dus altijd voor patronen van onafhankelijke designers 🙈). Succes!

 • #4860

  Mascha
  Lid

  Dank jullie wel. Gelukkig snap ik prima wat ik aan het doen ben wat betreft die trui, dus groot is dit probleem ook niet, haha. Ik wilde alleen begrijpen wat er gebeurd. Daar kom ik maar niet achter. Maar ik laat het maar los, ik zie dat de trui helemaal prima gaat en ik begrijp precies wat ik doe wat betreft hoe het er echt uitziet, alleen dat patroon….. zoals mijn schoonzus tegen mij zegt; straks na de splitsing met de mouwen is er niets meer aan de hand 🙂 Dank jullie wel!

Log in om te reageren.