• Topic Starter
  Discussie
 • #2674

  Elise
  Participant

  Ik heb een vraag over welke maat ik moet kiezen voor de Ankers Summer van Petite knit.

  Mijn borstomvang is 88. Zal ik dan de s (80-85cm) of xs (85-90cm) maken? Hij valt binnen s maar er is 0-5 cm positive ease en mijn gauge is 19 steken op nld 3.

  De gauge van mijn garen zou 21 steken op nld 4 moeten zijn maar ik kwam met mijn proeflapje aan 18 steken op naald 4. Op naald 3 werden het 19 steken. dus dan wordt hij ook al iets ruimer (ook al is het niet veel). Snap niet goed dat het verschil zo groot is qua gauge, dat heb ik normaal nooit en dit patroon wordt vaker met Drops Belle gebreid zag ik.

  Hopelijk is mijn vraag zo duidelijk en kan iemand me verder helpen. Ik heb namelijk veel zin om dit shirt op te zetten 😉 vast bedankt!

 • Auteur
  Antwoorden
 • #2684

  Mirjam
  Beheerder

  Ik denk dat je de maten door elkaar haalt? xs zou voor borstomvang 80-85 zijn en dan de s voor 85-90? Ik heb het hieronder voor de zekerheid over kleinere en grotere maat.

  Heb je je proeflapje gewassen voordat je de gauge hebt gemeten? Zo niet, dan rekt het natuurlijk nog ietsje op en zou ik zeker voor de kleinera maat gaan. Mijn ervaring is dat de Anker’s Summer Shirt alsnog ruimer valt: mijn proeflapje klopte en toch viel de trui wat ruim. Benieuwd of anderen hun ervaring kunnen delen?

  Als je van een aansluitende trui houdt, zou ik voor de kleinste maat gaan gaan. Heb je het graag wat losser dan voor de grotere.

  Groetjes!

 • #2712

  Elise
  Lid

  Bedankt voor je reactie Mirjam! Ik draaide inderdaad per ongeluk de XS en S om bij de borstomvang.

  Ja ik heb het proeflapje gewassen maar er veranderde weinig. Ik denk dat ik maar een poging ga doen om naald 3 en dan de xs. Ik vind het erg vreemd dat er zo’n verschil in aangegeven gauge en wat er bij mij uit komt zit. Maar het garen is echt te dik om nog een naald kleiner te gaan.

  Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van anderen hiermee.

  • #2780

   Ellen
   Lid

   Ik maakte deze zomer ook het Anker summer shirt in drops belle en ik had ook een afwijkend proeflapje. Ik had met naald 4 mm 22 steken per 10 cm en met een naald groter vond ik het niet mooi worden. Ik heb dan vanuit mijn 22 steken per 10 cm mijn maat berekend en kwam uiteindelijk uit bij het stekenaantal van maat L waarbij ik dan een iets grotere maat M kreeg. (Ik heb een borstomtrek van 91 cm), maar ik heb liever iets te groot dan te aanspannend. Voor de lengte heb ik dan vooral veel gepast. De standaard gauge voor drops belle is 21 steken op 10 cm met naald 4.

Log in om te reageren.