Home " Breicafé " Online Brei Campus " Help!  " Algemene brei-vragen " Garen voor baby-kleertjes

 • Topic Starter
  Discussie
 • #1135

  Inge
  Participant

  Hoi allemaal,

  Ik wil graag een setje kleertjes breien voor de baby van mijn collega (die half augustus geboren gaat worden).
  Ik heb nog nooit baby-kleertjes gebreid en daar heb ik veel zin in. Nou heb ik rondgekeken voor garen (herfst/winter). Veel garen is 100% merino.

  Ik heb nog een paar leuke strengen handgeverfde superwash sokkenwol (samenstelling 45% alpaca, 25% wol en 30% polyamide). Het voelt heel zacht aan, maar is dit ook geschikt voor babykleertjes?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groetjes
  Inge

 • Auteur
  Antwoorden
 • #1146

  Mirjam
  Beheerder

  Deze video zal je vast verder helpen: https://www.mirjammolenbeek.nl/een-baby-verwacht-in-de-zomer-welke-garens-gebruik-ik/https://www.mirjammolenbeek.nl/een-baby-verwacht-in-de-zomer-welke-garens-gebruik-ik/

  En ik kan je, als je voor het najaar wil breien, ook zeker aanraden om de Flax trui in babymaat te breien met Rico Merino. De Rico Merino zit volgende week in de 20% aanbieding 😀

  Succes!

  Groetjes, Mirjam

 • #1152

  Inge
  Lid

  Dank je, Mirjam!

  Ik zal ook eens naar dat patroon kijken. Ik had al een ander setje gezien dat ik erg leuk vind, maar je kan nooit genoeg ideeën hebben, toch?

  Nu inderdaad nog het wolletje. Ik had een proeflapje gebreid met het alpaca/wol/polyamide garen, maar dat is helaas toch te kriebelig, al zou je dat zo niet zeggen. Het voelt op de streng superzacht. Ik ga nu inderdaad 100% merino proberen. Ik heb een bolletje in een wat dikker garen liggen. Even testen hoe dat voelt.

  Is jouw ervaring dat superfine nóg zachter is dan fine? Of heeft dat met iets anders te maken?

 • #1196

  Mirjam
  Beheerder

  Alpaca kan heel kriebelerig voelen. Kan ook met kwaliteit/schering te maken hebben. Toevoeging van acryl/polyiamide kan ook averechts werken op zachtheid. De zachtheid van merino wordt dan weer bepaald door hoogte van micron vezels. Kremke bebe soft heeft bv 21/22 micron, wat het enorm zacht maakt. Fine of superfine op een bol zetten is vaak de keuze van een fabrikant. Je gaat vanzelf ontdekken welke wolmerken goed voelen.

 • #1283

  Nele
  Lid

  Ik dacht dat alpaca net – door de lage micron – niet kriebelig aanvoelde, en vaak goed werkte bij mensen die gewone wol niet verdragen?

  • #1290

   Mirjam
   Beheerder

   Ik ken veel mensen die niet goed tegen alpaca kunnen. Maar wat mensen wel/niet verdragen is natuurlijk heel persoonlijk! Maar inderdaad geldt bij alpaca net als bij merino: hoe lager de micron hoe zachter het is.

Log in om te reageren.