• Topic Starter
  Discussie
 • #3309

  Karien
  Participant

  Goedemiddag,

  is er misschien iemand die de sokken gebreid heeft met 2×32 (64) steken in plaats van 2×30 (60) steken?

  Ik kom er namelijk niet goed uit bij de heelturn.

  Volgens mijn berekening zou ik 28 steken “tussen de gaten” moeten overhouden, eindigend met een verkeerde kant rij. (wrong side row)

  Dit lukt mij niet, ik eindig met 26 of 30 steken “tussen de gaten” aan de verkeerde kant (wrong side row)

  Ik houd aan beide zijden van de 30 gebreide steken, een verschillend aantal steken over, klopt dit?

  Ik heb al vanalles geprobeerd, zoals de eerste rij van de heelturn in plaats van 34, 32 steken te breien, 5x uithalen en opnieuw beginnen, maar het wil me niet lukken.

  Ik hoop dat er iemand is die me kan verder helpen, alvast bedankt voor het lezen!!

  Karien Bruin.

Pagina 1 van 2
 • Auteur
  Antwoorden
 • #3330

  Mirjam
  Beheerder

  Ik zou dan denken dat het wellicht in het begin mis is gegaan?

  Turn heel

  This part is knit back and forth. k32, k2tog-tbl, kf/b, turn.

  Volgens de opmerkingen eronder zou jij hier moeten starten met een k34. Heb je dat gedaan? Als je dan vervolgens alles opvolgt, zou het goed uit moeten komen. 28 in het midden en aan beide zijden een even aantal steken.

  Zie wel dat je zegt ‘ipv 34, 32 steken’, dus lijkt erop dat je dit gedaan hebt. Dan zou het uit moeten komen. Hou wel de opmerkingen aan die ik in de video maak over het volgende gedeelte:

  • Wrong side row: sl 1, p6 , p2tog, pf/b, turn.

  • Right side row: sl 1, k8 , k2tog-tbl, kf/b, turn.

  • > die p6 en k8 in de vierkantjes vond ik de eerste keer ook verwarrend en kwam daardoor eerst ook verkeer duit.

  Overigens zal het ook geen ramp zijn als je eindigt met 26 steken tussen de gaten.

  Ben benieuwd: zijn er meer mensen die dit patroon met 64 steken hebben gebreid? Kwam je uit?

 • #3600

  Elise
  Lid

  Ik heb precies hetzelfde! Ik heb het ook al een paar keer uitgehaald en opnieuw geprobeerd. Door het filmpje van Mirjam, kwam ik er wel achter dat ik misschien verkeerd telde. Je moet de eerste geslipte steek op het begin en op het eind de k2tog en de kfb niet meetellen. (Dat heb ik toch goed begrepen Mirjam?) Je komt dan inderdaad op 26 of op 30 uit. Maar volgens mij kan dat ook niet anders als je kijkt naar opmerking 4 in het patroon. Die opmerking is me niet helemaal duidelijk maar bedoelen ze daarmee dat het verschil 4 moet zijn (dan kun je dus nooit op 28 uitkomen). Het is echt een puzzel of ik het nu goed gedaan heb. Ik ben wel benieuwd naar jouw opmerkingen hierover, Mirjam.

 • #3601

  Elise
  Lid

  Ik houd trouwens (met 30 steken in het midden) 15 steken aan beide zijden over (de sl1, k2tog en kfb niet meegerekend).

  • #3604

   Mirjam
   Beheerder

   Jouw telling klopt volgens mij helemaal Elise! Het is voor mij lastig te zien in het patroon zonder dat ik er zelf een breiwerk naast heb om het te testen. Maar met jouw uitleg klopt het en kan je volgens mij ook verder. Ik denk dat het mis gaat bij het stukje waar staat dat je tot 60 steken moet meerderen voor de hiel. Later staat er bij opmerking 3 dat je dan gedeeld door 2 + 2 moet doen. Maar dat is gek, als iedereen met 60 begint? Ik denk dat die 60 dan bij 64 steken dus 64 voor de hiel zou moeten zijn. En dan klopt het verder. Of je doet die 60 (voor de hiel maakt dat niet veel uit), maar houdt daar dan dus het patroon aaan en kijkt niet naar opmerking 3. Kan dat kloppen?

   • Deze reactie werd aangepast 1 jaar, 2 maanden geleden by  Mirjam.
 • #3606

  Mirjam
  Beheerder

  Het is duidelijk dat de basis van het patroon fijn is, maar ik misschien eens een nieuw toe-up patroon moet ontwerpen waar alles duidelijk in staat ☺️

 • #3608

  Elise
  Lid

  Hartelijk bedankt voor je reactie, Mirjam! Ik bleef er over nadenken maar kwam er niet uit. Nu snap ik het nog steeds niet helemaal maar ik ga wel gewoon zo door en kijken hoe dat uitpakt. Ik heb tot 64 gemeerderd voordat ik aan de heel turn begon. <div>

  Haha ja misschien is dat wel een goed idee. Ik denk dat idee van het patroon op zich wel goed is maar de omschrijving, en vooral de opmerkingen, zijn niet duidelijk vind ik. Zonder jouw filmpje had ik er niet uitgekomen terwijl ik inmiddels vrij probleemloos (Engelse) patronen kan lezen.

  Nu brei ik zelf bijna altijd de Fishlipskiss heel maar nu brei ik een paar sokken voor iemand anders met grote voeten dus leek me de Hollandse hiel wel handig en leuk om weer eens iets anders uit te proberen. Alleen een beetje extra puzzelen dus. Ik ga nu zo verder en lukt dat niet dan ga ik gewoon de hiel breien met 60. En anders gewoon de flk -heel. Wordt vervolgd.

  </div>

 • #3664

  Elise
  Lid

  Ik heb de hiel inmiddels gebreid maar het komt niet uit. Ik houd 34 steken ipv 32 over. Dan kan ik er natuurlijk wel twee extra minderen maar ik wil gewoon snappen hoe het werkt en hem goed uit laten komen.

  Ik ga voor deze sok toch maar gewoon de fish lips kiss heel doen zoals ik meestal brei, maar ik blijf erover nadenken waarom deze niet uitkomt.

  Heb jij nog een oplossing, Mirjam?

 • #3680

  Mirjam
  Beheerder

  De enige oplossing is dan dat het patroon niet helemaal klopt. Helaas blijft dat bij gratis patronen een risico. Maar 2 steken extra minderen maakt geen enkel verschil voor de hiel. Sterker nog: ik denk dat je dan 34 steken over had moeten houden ipv 32. En voor wie 60 steken net te krap is, maar je wil wel dit patroon gebruiken: gebruik een naald die 0.25 mm groter is dan je normaal gebruikt. En dan heb je die extra ruimte alsnog en klopt het patroon wel.

  Mocht ik, of iemand anders, het patroon nog eens met 64 steken breien en er wèl uit komen, dan delen we dat hier uiteraard!

 • #3701

  Elise
  Lid

  Bedankt voor je reactie Mirjam, dan is het gewoon niet anders. Ik heb inmiddels de flk heel gebreid. Ik ga dit patroon nog een keer doen als ik gewoon met 60 steken brei. Vind het wel leuk om ook een andere hiel te kunnen breien dan de flk heel.

 • #3758

  Karien
  Lid

  Goedemorgen, ik heb net de heelturn gedaan bij een ander paar sokken en ik heb het antwoord!! (voor een sok met 72 steken; voor 64 zie hieronder)

  • Right side row: k35, ssk, k1, turn work.

  • Wrong side row: sl 1wyif, p7 , p2tog, p1, turn work.

  • All odd numbered rows: Sl1wyib, k to 1 st bef gap, ssk, k1, turn work.

  • All even numbered rows: Sl1wyif, p to 1 st bef gap, p2tog, p1, turn work.

  • Deze reactie werd aangepast 1 jaar, 1 maand geleden by  Mirjam.
  • #3767

   Mirjam
   Beheerder

   Wat fijn Karien!! En dits is dus anders dan zoals het in het patroon staat toch? k35 ipv die 34? Voor het patroon met 64 steken? Dan ga ik dat even toevoegen in de balk naast de video’s.

 • #3769

  Karien
  Lid

  Ja inderdaad, is heel anders dan in het patroon zelf staat beschreven, maar deze klopt!

  • #3770

   Mirjam
   Beheerder

   Geweldig, dankjewel voor het delen! Ik heb de info gelijk even toegevoegd aan de tutorial voor de toe-up sokken.

 • #3784

  Karien
  Lid

  N.B:

  Bovenstaande geldt voor een sok met 72 steken.

  Voor een sok met 64 steken geldt:

  Right side row: k32, ssk, k1, turn work.

  Wrong side row: sl 1wyif, p5 , p2tog, p1, turn work.

  All odd numbered rows: Sl1wyib, k to 1 st bef gap, ssk, k1, turn work.

  All even numbered rows: Sl1wyif, p to 1 st bef gap, p2tog, p1, turn work.

 • #3798

  Karien
  Lid

  Ik begrijp dat het in het patroon van de Biscotte sokken heel anders beschreven staat dan mijn bovenstaande uitleg. Wat ik gedaan heb, is in mijn patronen van sokken, zoeken naar een hiel die wél klopt met 64 steken. Ik ga nog proberen of in plaats van de ssk en de p2tog, de aangegeven kfb ook werkt, geef me daarvoor even een week, dan weet ik meer.

 • #3800

  Elise
  Lid

  Bedankt voor de update, heel fijn!

 • #3833

  Karien
  Lid

  Vandaag heb ik een mail gestuurd naar Biscotteyarns met de vraag of ze ons kunnen helpen.

  Eerder ook al eens gedaan bij een andere designer, die me heel graag van dienst wilde zijn. Wie niet waagt die niet wint zullen we maar zeggen!

  Wanneer ik antwoord heb, dan deel ik het uiteraard meteen! Fijn weekend!

 • #3843

  Mirjam
  Beheerder

  Wat goed Karien! Had ik ook op mijn lijstje gezet en was ook al naar andere manieren aan het kijken. Maar dan wacht ik even af wat ze naar jou reageren.

Pagina 1 van 2

Log in om te reageren.