• Topic Starter
  Discussie
 • #1441

  Dedeke
  Participant

  Hoi,

  Ik ben net begonnen met de Anker Summer shirt van Petite Knit. Al een hele tijd keek ik verlangend naar dit patroon en nu heb ik gewoon de sprong gewaagd. Ik heb de eerste ribbel af en ben net begonnen aan de 2e ribbel. Hij ziet er alleen nogal klein uit. Qua borstwijdte zou het moeten kloppen, maar ik heb hem net over mijn hoofd aangetrokken en dat zit wel een beetje krapjes… dus nu vraag ik me natuurlijk af, gaat dit nog wat veranderen na het wassen en blocken? Ik gebruik een garen met 60% viscose van bamboe en 40% katoen maar heb eigenlijk geen idee wat ik na het blocken kan verwachten. Of (en ik moet me een beetje inhouden om dit niet direct te doen) beter om uit te halen en opnieuw te beginnen met een iets grotere maat. Heeft iemand hier ervaring mee? Alle hulp is welkom! 😀

 • Auteur
  Antwoorden
 • #1443

  Mirjam
  Beheerder

  Hoi Dedeke,

  Het klinkt alsof je geen proeflapje hebt gemaakt? Want als je een proeflapje hebt dat klopt met de gauge, kun je de maten uit het patroon vertrouwen. Een proeflapje moet je altijd wassen & blocken ook, juist omdat dat je een duidelijker beeld geeft van wat het met je garen doet (zeker als je het garen nog niet kent/niet eerder hebt gebruikt).

  Groetjes, Mirjam

 • #1459

  Rita
  Lid

  Ik ben nu een tweede aan het breien , de eerste met een buisopzet en 90steken in plaats van 96 steken en 4 segmenten later een elastiek ingewerkt wegens te wijde hals

  de tweede 96steken opgezet met twistend Duitse opzet en 5 segmenten gebreid deze zit zelfs iets te strak

 • #1465

  Ellen
  Lid

  Als je proeflapje klopt, dan past ie prima. Waar ik dus wel tegenaan loop, is dat ik ten opzichte van mijn borstomtrek en veel grotere taille- en heupomtrek heb. Ik mis voor dat patroon dus de schematische voorstelling van de maten. Nu heb ik héél veel gepast om hem goed te krijgen, en anders kan ik op de maten en mijn proeflapje afgaan om meerderingen te voorzien.

 • #1471

  Dedeke
  Lid

  Dank je wel voor de reacties! Heel fijn! Ik heb wel een proeflapje gebreid, alleen kwam ik een halve steek tekort. Daardoor ben ik toch gaan twijfelen toen ik bezig was. Ik vond de kleinere naald mooier, dus wilde eigenlijk niet omhoog (en dan klopte hij ook weer niet). Ik dacht dat het met de ease (ong 5 cm) en de juiste maat wel goed zou moeten komen, maar ja, mijn hoofd paste eigenlijk gewoon niet. Ik heb hem maar uitgehaald en ben een maatje groter begonnen. Nu past hij wel over mijn hoofd (toch wel handig :)) Grappig hoe ieders ervaring weer anders is. Op zich is het wel een heel leuk patroon om te maken. Ik kan niet wachten tot hij af is.

Log in om te reageren.